Majevski koledar

Posredujem zanimivo stran, kjer lahko pogledaš, kaj predstavlja dan tvojega rojstva po Majevskem koledarju. Res, da je stran v španščini, tako da jo lahko daš prevesti komu, ki španščino zna, ali pa si pomagaš z google translatorjem. V vsakem primeru lahko odkriješ zanimive informacije o sebi. Za izračun klikni sem: Majevski koledar.

page075

Prav tako moram omeniti povezanost Venere z duhovnim koledarjem, ki ga lahko prebereš v nadaljevanju. Za podrobnejši opis tega čudovitega planeta pa klini na  V E N E R A.

***

Maji so prav tako velik pomen dali na 260-dnevnem religioznem koledarju, ki temelji na gibanju Venere, ki so jo povezovali z bojevniškim bogom Kukulkan, Venero pa povezovali z vojskovanjem in s planetom, ki naznanja katastrofe. Zato so Maji posebej opazovali ta planet, za katerega so menili, da naznanja božanske namene. V enem od najbolj obiskanih arheoloških najdišč v Mehiki velja Uxmal, kjer je zanimiva Guvernerjeva palača, ki je zgrajena v liniji ter v zahodni smeri sovpadala z Venerinim zahajališčem ob največjem severnem ekstremu. Na razkošno okrašeni fasadi Guvernerjeve palače je še vedno ohranjenih več sto simbolov planeta Venere, ki krasijo ličnice grotesknih podob boga dežja Chaca, njegovi obrazi so razporejeni v skupine po pet, ornament nad glavnim vhodom je sestavljen iz osmih kač, število 8 pa najdemo tudi zapisano na majevski način s črto in tremi krožci na dveh Chacovih podobah ob severnih vogalih palače, pri čemer 5 Venerinih sinodskih dob ustreza 8 majevskim koledarskim letom.

***

Azteki in Kamen Sonca

Osnovna znanja o koledarju prikazuje arheološka najdba v obliki okroglega monolita s premerom 3,6 m in težo okoli 25 ton, ki so ga našli med gradnjo katedrale v mestu Ciudad de Mexico ter ga poimenovali Kamen Sonca.

Kamen Sonca

Predpostavljajo, da se je bazaltni monolit v dobi Aztekov nahajal na vrhu glavne piramide, posvečene Tlalocu, bogu dežja, in Huitzilopochtliju, bogu bojevništva. Španski osvajalci so piramido razdejali, Kamen Sonca pa zakopali, ki je tako bil skrit vse do leta 1790, ko so kamen izkopali. Mnogo o tem kamnu in sporočilu, ki ga nosi ni znanega, kot npr njegov izvor, za katerega se domneva, da je morebiti iz obdobja Toltekov. To, kar se ve o tem kamnu, koledarju je njegov namen, astronomski in astrološki, zato je tudi sestavljen iz dveh delov, in sicer Xiupohualli – koledar za računanje dnevov in Tonalpohualli – koledar za računanje usod. Xiupohualli je vseboval podatke o fazah Meseca in Venere, letih Merkurja in Marsa, opažanja o nekaterih ozvezdjih in periodičnosti pojavljanja posameznih kometov ter o dolžini in načinu merjenja zemeljskega leta. Tonalpohualli je govoril o medsebojni povezanosti celotne narave, človeka, Zemlje, planetov in zvezd. Po verovanju lahko z njega preberemo usodo posameznega človeka, pa tudi usodo posameznih narodov in celega sveta.

Religiozni koledar je imel 260 dni. Naravnan je bil na Venerin čas. Njeno leto je imelo 520 dni, razdeljeno na dva dela: 260 dni je vladala Venera kot jutranja zvezda in 260 dni kot večerna. Ta koledar je imel 20 znamenj, oštevilčenih od 1 do 13. Vsak otrok je ob rojstvu poleg imena dobil še številčno oz datumsko in dnevno oznako, ki so označevali njegovo usodo. Če te zanima kakšno azteško oznako dobiš od tvojem rojstvu, klikni na »AZTEŠKA ASTROLOGIJA«.

Torej, leto posvetnega koledarja je štelo 18 mesecev po 20 dni, kar je skupaj 360 dni. Da bi se leto dopolnilo, je bilo dodanih še 5 dni, imenovanih Nemontemi, ki pomenijo dodani dnevi in v tem času so Azteki prekinili z vsemi aktivnostmi. Mesec je bil razdeljen na 4 tedne po 5 dni. Peti dan je po imenu Tranguitzli bil namenjen trgovanju. Vsak mesec je bil posvečen enemu bogu, proslave pa so se odvijale vsak prvi dan v mesecu. Dan in noč sta imela po 8 ur, ura je imela 90 minut in vsaka je bila nečemu posvečena. Vsakih 52 sončnih let sta posvetni in religiozni koledar sovpadla, zato je to obdobje predstavljalo pomemben ciklus. Zadnjih pet dni v letu, ko je ciklus dosegel vrhunec, so Azteki pričakovali s strahom, saj bi se bogovi lahko odločili, da še zadnjič uničijo svet (uničili so ga že štiri krat). Ta dan je bil najpomembnejši verski dogodek in vsak cikel so zaključili s Slovesnostjo Novega ognja, ki je trajala 12 dni.

Pet dni pred koncem cikla so duhovniki pogasili vse ognje v kraljestvu, ljudje pa so uničili vse pohištvo in lastnino in žalovali za svetom. Zadnji dan so duhovniki šli na Zvezdni hrib in čakali, da se pokaže ozvezdje Plejad, ki se je pokazalo vsakih 52 let točno ob sončnem zahodu. To je bil za Azteke znak, da bo sonce vzšlo in svet bo obstajal vsaj do konca naslednjega cikla. To je bil tudi znak, da so bogovi sprejeli človeško žrtev in jim odpustili grehe. V zahvalo so jim žrtvovali mladeniča. Ko je zvezda dosegla zenit, so žrtvi iztrgali srce, v rano dali kos lesa in prižgali ogenj. Prišli so duhovniki z baklami, ki so ji jih prižgali na tem ognju in ga nato raznesli v vse templje v kraljestvu. Ko so goreli ognji v vseh templjih, so tudi meščani z baklami odnesli ogenj v svoje domove. Noben ogenj ni ugasnil do konca naslednjega 52-letnega cikla. Kaj nam ta dan prinaša, bomo lahko videli februarja leta 2028, ko je po azteškem koledarju svečanost Novega ognja.

Stjepan Palajsa je zanimivo opisal Kamen Sonca v članku Azteški koledar:

Središče diska prikazuje Sonce (Ollin Tonatiuh), jezik je predstavljen kot nož iz ”obsidiana” in simbolično prikazuje žrtvovanje samega sebe. Eden od bogov (eden od Tonatiuhovih aspektov) se je vrgel v ogenj, da bi se lahko spremenil v Novo Sonce in s tem svet ohranjal pri življenju. Z obeh strani Sonca se nahajata dve pesti v obliki krempljev, okrašeni z zapestnicama. Vsak krempelj drži po eno srce. Na krempljih se nahaja po eno oko, s katerim Sonce opazuje celoten univerzum – kajti njemu nič ne pobegne in pred njim se ne more nihče skriti. Kremplji obenem predstavljajo neizprosni univerzalni kozmični zakon pravice, ki velja za vse, tako za ljudi in živali kot tudi za bogove. Srce predstavlja najbolj sveti in najbolj plemeniti del človeka, ki se mora žrtvovati božanstvu, da bi našel svoj smisel in korenine.

Pet dob sveta: Ljudstva celotne Srednje Amerike so verjela, da je človeštvo do tedaj preživelo štiri dobe Sonca(doba Jaguarja (Ocelotl) – Zemlja, doba Vetra (Ehecatl) – Zrak, doba Ognjenega dežja (Qiuhuitl) – Ogenj, doba Vode (Atl) – Voda) in da je njihova doba peta po vrsti; to dobo so imenovali peto Sonce – Ollin Tonatiuh ali Sonce Gibanja.  Peta doba ali doba transformacije bi se naj zaključila z veliki potresi. Tako se je skozi obdobja človeštvo iz primitivnih spreminjalo v vse bolj popolna bitja.

Obroč dnevov: Okoli središčnega diska se nahaja obroč dnevov, ki je sestavljen iz 20 glifov za prav toliko dni. Obstajala sta dva načina štetja dnevov, ki ju imenujemo posvetni in preroški, zato sta nastala dva različna koledarja. Leto posvetnega koledarja je štelo 18 mesecev po 20 dni, kar je skupaj 360 dni. Da bi se leto dopolnilo, je bilo dodanih še pet rezervnih dni, ki so bili nekako odveč in niso imeli kakšnega posebnega pomena. Preroško leto je imelo le 260 dni, razporejenih v dvajset t. i. trinajstic, oziroma obdobja po trinajst dni. Vsak dan v tem letu je imel svoj znak in svojo številko, štetje dni pa se je odvijalo, kot sledi: 1 – Krokodil, 2 – Veter, 3 – Hiša, 4 – Kuščar itd. do 13 – Trs. S tem se je iztekla ena trinajstica in štetje se je spet začelo od začetka. Torej 1 – Jaguar, 2 – Orel, 3 – Jastreb, 4 – Gibanje, 5 – Kremen, 6 – Dež, 7 – Cvet. S tem je zaključen niz dvajsetih dni in ponovno začnemo z istim znakom, torej 8 – Krokodil, 9 – Veter itd. Šele po 260 dneh je znova prišel na vrsto znak z isto številko. Popolno ujemanje (skladnost) teh dveh koledarjev se je vzpostavilo po 52 letih posvetnega oziroma 73 letih preroškega koledarja.

Drugi obroč: Sestavlja ga nekaj ožjih obročev. Glifi v obliki črke ”V” delijo skupino na osem delov. Sam znak ”V” predstavlja žarke Sonca, ki ga povezujejo z Venero. Ti ožji obroči se navezujejo na sinodske periode planeta. Sinodska perioda nekega planeta je čas, ki je potreben, da nek planet, gledano z Zemlje, ponovno pride v isti položaj glede na Sonce. Notranji obroč je sestavljen iz 40 enakih glifov, imenovanih quincuncea, katerih pomen je povezan z Venero kot najpogostejšim aspektom Quetzalcoatla. Venera ima sinodsko periodo 584 dni, seštevek petih period Venere pa ustreza osmim obhodom Zemlje okoli Sonca, to je 5 x 584 = 8 x 365. Tako dobimo število 40, ki je zmnožek števil 5 in 8. Naslednji obroč je sestavljen iz 80 glifov in je povezan z Merkurjem (Xolotlom), bratom dvojčkom Venere (Quetzalcoatlom). Potem sledi znak Marsa. Sinodska perioda Marsa traja 780 dni, kar je enako trem preroškim letom, to je 780 = 3 x 260. Jupiter, nebeški dragulj, prikazuje 64 figur.

Tretji obroč: Sestavljen je iz dveh segmentov, ki izhajata iz gornjega glifa 13 – Acatl in se raztezata na obe strani kot dve kači, katerih repi, luskine, glave in ”grebeni” predstavljajo različna nebesa in Mlečno pot. Prikazan je tudi Saturn v 28 malih likih, ki spominjajo na vretenca kače, nahajajo pa se vzdolž kačjega telesa. Telesa kač so sestavljena iz 13 enakih segmentov, ki (z luskinami in 10 točkami) tvorijo znak Tlachinolli in predstavljajo ciklus 365 dni. V spodnjem delu vidimo, da iz ust rogatih kač (rogovi s sedmimi (7) krogi predstavljajo Plejade in Velikega medveda). Izhajajo iz glave Quetzalcoatla kot personifikacije Sonca – Tonatiuha v smeri vzhod-zahod (na desno) in Tezcatlipoce kot personifikacije Noči – Xiuliteculi v smeri zahod-vzhod (na levo). Dve kači sta slika Univerzuma, ki zaobjema vse. Sta Yin in Yang, Dan in Noč. Na končnem obodu koledarja se začenja niz iz 158 krogcev (če bi jih dopolnili s tistimi, ki prekrivajo glave kač, bi jih bilo 208), ki predstavljajo zvezde na nočnem nebu. Glif 13 – Trs (Acatl), iz katerega izhajajo kače, iznačuje datum ceremonije Novega Ognja. To je bila največja azteška svečanost, ki so jo slavili vsakih 52 let. Štirje ciklusi po 52 let so ponovno tvorili zaključen ciklus 208 let (številka zgoraj omenjenih krogcev).

Xiuhpohualli – računanje let: Azteško leto šteje 18 mesecev po 20 dni. Dnevi se začenjajo z znakom Krokodil in končujejo z znakom Cvet. Na koncu se dodaja 5 dni, imenovanih Nemontemi. Nemontemi pravzaprav pomenijo dodani dnevi in v tem času so Azteki prekinili z vsemi aktivnostmiLeto se je začenjalo našega 2. februarja. Štirje zadnji dnevi v januarju in prvi dan v februarju so Nemontemi. Vsako četrto leto so dodali po en dodaten Nemontemi. To je pravzaprav naše prestopno leto, vsakih 130 let pa so odvzeli po en dan Nemontemi, da bi bil koledar usklajen s ciklusi letnih časov (tropsko leto). Mesec je bil razdeljen na 4 ”tedne” po 5 dni. Peti dan po imenu Tranguitzli je bil namenjen trgovanju. Vsak mesec je bil posvečen enemu bogu, proslave pa so se odvijale vsak prvi dan v mesecu.

Tonalpohualli – računanje usod: Tonalpohualli je preroški koledar, v katerem so zapisani znaki horoskopa. Vsak človek se rodi pod določenim znakom, ki ustreza dnevu, ki bo skupaj z ostalimi elementi zaznamoval njegovo končno usodo. Pri koledarju Tonalpohualli, tako kot pri koledarju Xiuhpohualli, se dnevi Nemontemi ne računajo, saj niso pomembni.

Toximolpilli – kolo let: Toximolpilli v dobesednem prevodu pomeni ”povezovanje zelenega listja”, kar bi v prenesenem pomenu pomenilo povezovanje let, če si zamislimo leta, mesece in dneve kot sveženj stebelc, vej in listja, ki bi kot celota predstavljali sveženj let. Prikazano je kot kolo s štirimi kraki, pri čemer se začne z znakom divjega kunca, ki se nahaja ob centralnem Soncu. Znaki so: Trs, Kremen, Hiša in divji Kunec. Prvo leto je 1 – divji Kunec, sledi leto 2 – Trs, 3 – Kremen, 4 – Hiša, zatem 5 – divji Kunec, 6 – Trs, 7 – Kremen itd. vse do 13 – Trs. Na enak način dobimo naslednje tri skupine po 13 let, kar skupaj daje 52 let ali ciklus Toximolpilli. Te štiri skupine po 13 let so za Azteke imele pomembno vlogo. Njihov izvor je zasnovan na opažanju, da ozvezdje Plejad vsakih 52 let prehaja skozi zenit. Azteki so verjeli, da se svetovne katastrofe dogajajo na koncu posameznega ciklusa po 52 let.

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: