Japonsko tradicionalno gledališče: Mojstrstvo popolnosti in dovršenosti


Pred letom dni sem imela možnost videti vrhunsko in eno najboljših plesnih predstav, imenovano Tobari, kjer so umetniki japonske skupine Sankai Juku prikazali ples butoh. Butoh je način plesa, ki je se razvil po drugi svetovni vojni, kot oblika upora nasproti zahodnim tehnikam plesu kakor tudi japonskemu tradicionalnemu plesu. Kljub temu, da butoh ne spada med tradicionalne japonske oblike, sem jo zaradi osupljive dovršenost in popolnost gibov, natančnosti in celovite usklajenosti, ki me je do popolnosti fascinirala, obudila v tej temi. Več o tej predstavi si lahko ogledaš na povezavi: Tobari.

Japonsko tradicionalno gledališče je zame mojstrstvo dovršenosti in popolnosti, ki se najbolj izraža v svojih detajlih. Kabuki, noh in bunraku spadajo med tri klasične gledališke forme na Japonskem.

Kabuki

V japonščini besedo kabuki sestavljajo trije znaki: ‘ka’ pomeni pesem, ‘bu’ ples in ‘ki’ spretnost. Izhaja iz obdobja Edo v začetku 17. stoletja, ko so to gledališko obliko izvajale samo ženske. Senzualni značaj plesa, je bila za vlado moteča, zato so leta 1629 ženskam prepovedali nastopanje. Takrat so oder prevzeli moški, ženske vloge pa mladi moški z manj izrazitim moškim videzom. Še danes kabuki izvajajo samo moški, obstajajo pa tudi igralci, specializirani za igranje ženskih vlog, ki se jim reče onnagata. Kabuki je vizualno razkošna uprizoritev z glasbo, petjem, plesom, visoko stilizirano igro in spektakularno vizualno podobo. Zgodba je običajno zasnovana na zgodovinskih dogodkih, ljubezenskih zgodbah, moralnih konfliktih, tragičnih zgodbah o zarotah. Uporablja se starodavna oblika japonskega jezika, ki pogosto tudi Japoncem povzroča težave pri razumevanju. Dogajanje spremlja glasba, izvajana v živo na tradicionalnih japonskih instrumentih. Posebnost gledališča kabuki je, da prikazuje le del celotne zgodbe, zato je samo zgodbo priporočljivo poznati že pred ogledom predstave. Kratek dogkumentarec o omenjenem gledališču si lahko ogledaš na povezavi: Kabuki. Posredujem pa celovito predstavo Tamasaburo “Sagi Musume”z interpretacijo:

***

Bunraku

Profesionalno lutkovno gledališče je eno izmed klasičnih gledaliških form. Lutke na Japonskem predstavljajo del vsakdanjega življenja in kulture ter so odraz navdiha njihovih ustvarjalcev. Vsebujejo različne regionalne lastnosti in so se skozi stoletja razvile v številne raznolike oblike. Vsaka lutka ima določen pomen in namen, ki jo povezuje z življenjem. Beseda lutka se navadno po japonsko prevaja z ningyo, kar v japonąčini pomeni človeška figura. Že od starodavnih časov so lutke imele svoje mesto v različnih obredih, zlasti verskih. Na primer, v grobnicah iz obdobja Kofun (250 – 550) so bile zakopane glinene figure ljudi in živali, imenovane haniva. Njihov namen sicer ni jasen, po vsej verjetnosti pa so imele obredno pogrebno vlogo. V obdobju Hejan (749 – 1192) so lutko hitogata – ploščato človeško figuro, narejeno iz papirja ali lesa, uporabljali za očiščevanje grehov in za odpravo težav. Lutke hitogata so spuščali po reki in tako simbolično očistili osebo, ki jo je lutka predstavljala. Več o tej obliki gledališča, si lahko ogledaš na povezavi: Bunraku.  Srečanje z mojstrskim lutkarjem in kako lutko oživi, si lahko ogledaš na povezavi:

***

Noh

Je kompleksna umetniška forma, ki združuje ples, petje in maske. Po letu 1450 so lahko izvajali to gledališko obliko le moški. Več o Nohu, posebnosti mask in kaj te predstavljajo in izražajo si lahko ogledaš napovezavi:

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Good to know | Dobro je vedetiOznake: , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: