Pot bojevnika

Moji prvi koraki v svet aikida … pred 10 leti.

seminar-akido

»Viteštvo je cvet, ki domuje na japonski zemlji prav tako kot njen simbol, češnjev cvet; pa tudi posušen primerek v herbariju naše zgodovine ni. Še vedno je med nami v svoji moči in lepoti, in četudi ne zavzema vidne oblike, vseeno daje okus našemu moralnemu ozračju in nam daje vedeti, da smo še vedno pod njegovim močnim vplivom. Družbene razmere, ki so ga porodile in vzdrževale, so že zdavnaj minile, a prav tako kot zvezde, ki jih ni več, še vedno sijejo s svojimi žarki na nas; tudi luč viteštva, otroka fevdalizma, ki je preživel obdobje, ki ga je porodilo, še vedno osvetljuje našo moralno pot.«

 Soul of the Samurai

Celoten način delovanja Samurajev mi je všeč predvsem zaradi vrednot, ki si jih lahko prebereš v knjigi Bushido, ki dobesedno pomeni pot bojevnika in opisuje kodeks obnašanja in življenjsko filozofijo ter način življenja po kateri delujejo samuraji. Vsebuje sedem vrlin: Pravičnost, Pogum, Dobrosrčnost, Vljudnost, Iskrenost ali resnicoljubnost, Čast, Dolžnost zvestobe. Kodeks samuraja velja za enega najpomembnejših zapisov o japonski kulturi in etičnem sistemu viteštva, ki je v začetku 20. stoletja Vzhod približal Zahodu. Inazo Nitobe je namreč izvirnik napisal v angleščini in povlekel številne vzporednice med japonsko in zahodno kulturo, kar je bilo ključno za razumevanje do takrat relativno nepoznanega naroda. Za ogled celotne knjige, klikni na Bushido.

Eno od najznamenitejših del, ki je povzdigovalo Bušido, je delo Hagakure, ki pomeni “Skrit pod listi”. Njegovih enajst delov je bilo dokončanih leta 1716. Avtor Jamamoto Cunetomo je bil nekdanji samuraj iz klana Saga, ki je postal menih in se umaknil na otok Kjušu. V svojem delu je raziskoval odnos do smrti in med drugim dejal: »Brezglavo spuščanje v bitko in iskanje smrti v njej je na dosegu roke najpreprostejšega suroveža. Pravi pogum je živeti, kadar je treba živeti, in umreti, kadar je treba umreti.« Njegovo celotno knjigo lahko prebereš na povezavi: Hagakure.

Miyamoto Musashi velja za največjih bojevnika vseh časov. Čeprav se je pogosto spopadel z veliko številnejšim nasprotnikom, ni bil nikdar poražen. Japonci mu pravijo “Kinsei ali Kenši”, kar pomeni “svetnik meča”, saj se je kljub surovemu življenju bojevnika zmogel preusmeriti k višjim rečem. Verjel je, da je pot Heiho, pot razsvetljenja, ki zagotavlja uspeh. Uspeh pa ni cilj sam zase, marveč le način, kako nekaj opravimo. Na stara leta se je uveljavil kot umetnik in še danes velja za enega največjih japonskih slikarjev na svilo. Več o njemu si lahko prebereš na strani Miyamoto Musashi.

Skrivnost svojega legendarnega uspeha je Miyamoto Musashi zapisal šele zadnji mesec svojega življenja – v Knjigi petih prstanov, priročniku zmagovitega bojevanja in duhovnem vodniku v enem, napisanih v obliki pisem, ki jih je namenil svojemu učencu Terui Magonoju. Ker pet pisem obsega pet poglavij, je knjigo imenoval Knjiga petih prstanov. Naslovi teh poglavij, ki jim sam pravi zvitki, so: Zemlja, Voda, Ogenj, Veter in Praznina. Celotno knjigo si lahko prebereš tukaj: Knjiga petih prstanov.

Dokumentarec o največjem bojevniku ~ The Legend of Samurai Warrior Miyamoto Musashi (1.del in 2.del )

 

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: