Gejša – živa umetnost


Knjiga po kateri je nastal film Memoirs of a Geisha, naj bi bila osebna izpoved Mineko Iwasaki, ene najbolj cenjenih gejš v zgodovini Japonske. Vendar ta razkriva drugo plat zgodbe, kjer bi naj ameriški pisatelj Arthur Golden “pozabil” na besedo, ki jo je dal in pri tem izrabil zaupanje gejše in popačil njeno življenjsko zgodbo, o čemer govori slednji prispevek: druga plat zgodbe. Kakorkoli že, fiktivna osebna izpoved, nas popelje v čudovit film lepote, ljubezni in življenjskih zgodb.

Zelo zanimiv dokumentarec razkrije svet gejš, njihovega dela, čara in očarljivosti ter tudi zgodovino in nastanek gejš. Namreč prve gejše so bili moški ~ The Secret Lives of Geisha:

Zgodba 15 letne deklice Yukino, ki se odloči da postane gejša ter se preseli v Kjoto, da uresniči svoje sanje, pri čemer starši niso ravno najbolj veseli. Tole je njena zgodba: 

Edina belka, ki je bila doslej sprejeta v svet japonskih gejš, Avstralka Fiona Graham pod imenom Sajuki, je bila prava senzacija za zaprto japonsko kulturo. Kratek prispevek o tej nenavadni gejši si lahko ogledaš v kratkem prispevku CBS News. Vendar se je njena zgodba končala, zaradi nespoštovanja sledenja tradiciji, saj je svoje storitve ponujala na spletu. Več o tem si lahko prebereš tukaj.

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, Movie of the week | Film tednaOznake: , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: