Lipov drevored


Lipa, latinsko Tilia in grško Filira, je rod dreves z mehkim lesom in z listi srčaste oblike, ki jim pripisujejo večstoletno starost. V Sloveniji so najstarejše lipe stare okrog 700 let.

V antiki je starim Grkom in Rimljanom to drevo simboliziralo prijateljstvo ter nežno, zvesto ljubezen, kasneje v Evropi pa je simboliziralo žensko milino, lepoto, srečo in zakonsko ljubezen. Slovanska ljudstva so povzdignila lipo v obredno drevo, ki je bilo predmet čaščenja.

Lipo povezujejo s simbolom življenja, z zdravjem in modrostjo, nastopa pa tudi kot sodno drevo in je povezana s pravičnostjo in zakoni. Posebno vlogo je imela tudi pri vstopu mladih v svet odraslih in je povezana s plesom in glasbo. Prav tako je znana zdravilnost lipe, za posebej zdravilna veljata lipov čaj iz lipovega cvetja in lipovo oglje. Ker so vse domače rezbarije in podobe svetnikov včasih izdelovali iz lipovine je od tod znan slovenski pregovor: »Stojiš kot lipov bog!«

Na fotografijah je lipov drevored 150 lip, fotografije pa so nastale na Koroškem.

***

Lime tree, in latin Tilia and in greek Filira, is a family of trees with soft wood and with heart-shaped leaves. In Slovenia, the oldest lime trees are about 700 years old. 

For ancient Greeks and Romans this tree symbolized friendship and gentle, loyal love, and later in Europe, it is a symbol of feminine grace, beauty, happiness and matrimony love. Slavic peoples elevated lime tree into the ritual tree, which has been the subject of worship.

Lime tree is associated with a symbol of life, health and wisdom, and with justice and law. It also played a specific role  in entry of young people into adulthood and it’s associated with dance and music. It is also known for its healing power, especially for healing apply linden tea of linden blossoms and lime charcoal. Back in time, all carved piece of work and images of saints was produced from lime tree, and from here comes old Slovenian saying: » You stand as lime tree god!«                                                                                  

On photos there is lime tree avenue of 150 trees. Photos was captured in Koroška.

~~~

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

1-11-21-31-41-51-61-71-81-9

Kategorije:[NATURE|Narava]Oznake: , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: