Pomen naravnega poroda


Kljub temu, da je večina naših babic rodila naše mame doma, je tekom časa naraven porod dobil drugačno konotacijo. Popačena domneva, da je naraven porod nevaren, je privedla do tega, da se ženske bojijo porodne bolečine in se odločajo za epiduralno anestezijo, nezavedajoč se posledic, ki jo ta nosi, saj se nekje omenja, da epiduralna anestezija uniči energetsko povezavo med matero in otrokom, posledica česar je med drugim po porodna depresija. Izpovedi mamic, ki so rodile v slovenskih bolnišnicah so različne, tako kot je različna izkušnja poroda. Pa vendar se pojavljajo skupne zgodbe, ki govore o tem, kako so morale biti v položaju, ki jim ni odgovarjal, kako jih niče ni upošteval in kako se jim je medicinska sestra metala po trebuhu in pri tem zlomila kakšno rebro. To ni naraven porod. O strahu in porodu, je na Ted talku govorila Ina May Gaskin.

Despite the fact that most of our grandmothers gave birth to our mothers at home, natural birth got a different connotation. The disfigured assumption that natural birth is dangerous to lead to the fact that most of the women are afraid of labor pain and to avoid it they are turning to epidural anesthesia without knowing of the consequences which it bears. Confessions of mothers who gave birth in Slovenian hospitals are so different from the experience of birth itself. But most of them have a common story about how they were forced into the position that didn’t suit them, how they didn’t have support from nurses and doctors, and how nurses throw themselves at pregnant woman’s belly and by doing this broke some ribs. This is not natural childbirth.

***

The business of being born

Dokumentaren film z naslovom The Business of Being Born prikaže situacijo v ZDA, ki je za moje pojme skrajnost, vsaj kar se števila carskih rezov tiče. Dokumentarec razbije popačene predstave o naravnem porodu in izpostavi dejstvo, kako zelo je pomembno, da ženska rodi v položaju, ki ji odgovarja in ima pri tem podporo ljudi, ki jo obkrožajo. Prav tako mi je bilo zanimivo videti posnetke žensk, ki so rodile na naraven način, z kakšno silo so zgrabile pravkar rojenega otroka k sebi. Eden od zdravnikov v filmu pove, kako je ključnega pomena ravno ta moment, ko se otrok rodi, da ga mama takoj dobi v roke, saj takrat otrok dobi koktejl hormonov sreče in ljubezeni, ki se je v mami sprožil ob porodu. Medtem ko se pri porodu v bolnišnicah otrok najprej umije, stehta in šele po nekaj minutah poda mami v naročje.

The documentary film The Business of Being Born is focused in the situation in the U.S. which compare to Slovenia is extreme in the terms of a number of cesareans. The documentary breaks distorted ideas about natural childbirth and highlights the fact how much it is important that a woman gives birth in a position that suits her and to have the support of the people around her. I found very interesting to see clips of women who just gave birth in a natural way, where you can see with what force she see seized to her just born child. One of the doctors in the film explains how crucial that moment is and why. In that moment when the child is born, mother produces something like cocktails of hormones of happiness and love and it’s crucial that child gets this immediately. And that is the case in natural birth, while in hospitals first they clean, weigh and after few minutes they give the child to the mother.

***

Zgodba o babici Agnes Gereb, čemu se zavzema za naravni porod in zakaj je ta prepovedan?

Definitivno ena od večjih bork na tem področju, prihaja iz Madžarske. Njeno ime je Agnes Gereb. Je zdravnica in babica, ki je delovala 22 let kot samostojna babica in je pomagala pri 3.500 porodih doma. Po zapletu pri porodu zunaj porodnišnice oktobra 2010 so jo zaprli in obsodili na dve leti zapora ter desetletno prepoved opravljanja dejavnosti. Takrat so se pričeli številni protesti v podporo Agnes, kjer so ljudje zahtevali pravično sojenje in legalizacijo poroda doma. Po 3 letih, 4 mesecih in 15 dneh so Agnes izpustili iz hišnega pripora, sodišče pa je odločilo, da se Agnes sedaj lahko prosto giblje po Budimpešti in njeni neposredni okolici, ne sme pa zapustiti tega območja niti svetovati nosečnicam. Nevarna babica. Protesti v podporo Agnes, pritisk javnosti z različnih držav po svetu in tožbe zoper državo, kot se je to zgodilo v primeru Anne Ternovszky, Madžarke, ki je vložila tožbo zoper državo, ker ni imela možnosti za porod doma, so pripomogli k temu, da je Madžarska medtem sprejela oz. legalizirala porod doma. Zgodbo o Agnes si lahko ogledaš v dokumentarnem filmu »One World Birth: Freedom For Birth«.

One of the biggest freedom of natural birth fighters comes from Hungary. Her name is Agnes Gereb. She is a doctor and a midwife who has worked for 22 years as an independent midwife and has helped 3,500 births at home. After the incident at birth outside the hospital, that happened in October 2010 she was sentenced to two years in prison and a ten-year ban on her activities. Then the protests started not only supporting Agnes and to have a fair trial but also to legalize the right to have natural birth a.k.a. birth at home. After 3 years, 4 months and 15 days, Agnes was released from house arrest, but the court ruled that Agnes is now able to move freely in Budapest and its immediate surroundings, but may not leave this area, nor advise pregnant women. Apparently dangerous midwife. Protests supporting Agnes, right for giving birth at home, public pressure from various countries around the world and action against the country, as it happened in the case of Anne Ternovszky, Hungarian, who suit the State because of the impossibility to give birth at home, have contributed to the fact that Hungary has now adopted or legalized birth at home. The story of Agnes you can see in the documentary film “One World Birth: Freedom For Birth”.

***

Kdo je dula in kaj nas uči Anna Verwaal

Zakaj je naraven porod pomemben, razloži Anna Verwaal, ki večkrat obišče tudi Slovenijo. Leta 1984 je zapustila rodno Nizozemsko in delovala v različnih kulturnih okoljih, kot so Izrael, Norveška, Hrvaška, Saudska Arabija, Fiji in ZDA. Od leta 1990 je nastanjena v Los Angelesu, kjer je dobila ameriško zdravstveno licenco in skrbela za visoko rizične paciente. V svoji 20 letni karieri, kot porodniška sestra in doula, je sodelovala pri več kot 500 porodih in se vključevala v podporne skupine za dojenje in naraven porod in ozavešča zavestno spočetje ter rojstvo otroka. Če imaš možnost obiskat njeno delavnico, tule je podana njena spletna stran: From womb to world.

Why is natural birth so important, is explained by Anna Verwaal. In 1984 she left the native Netherlands and work in different cultural environments, such as Israel, Norway, Croatia, Saudi Arabia, Fiji and the U.S. Since 1990, she is settled in Los Angeles, where she received American nursing license and take care of high-risk patients. During her 20 year career as an obstetrical nurse and doula, she has participated in more than 500 deliveries and is included in the support group for breastfeeding and natural childbirth and raise awareness for conscious conception and birth of a child. If you have the opportunity to visit her workshop here is her website: From womb to world.

Porod je izraz kreativne moči in čudež skozi katerega se rojeva vesolje.

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Good to know | Dobro je vedeti, Movie of the week | Film tednaOznake: , , , , , , ,

2 comments

  1. hvala M. kje pa se lahko vidi cel film? Edita

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: