Otok ljubezni in ostala darila Prekmurja


1-1 1-2 1-3 1-4

Posebnost reke Mure so številni mlini, ki so obratovali v preteklosti; danes sta ohranjena le dva. V Ižakovcih je bil mlin zgrajen naknadno, kot zapis kulturne dediščine in kot simbolna predstavitev regije v preteklosti. Zanimiv za ogled, je še vedno obratujoč Babičev mlin, kjer je možno kupiti z mlinom narejeno domačo moko. Tako nadaljujejo tradicijo družinskega posla iz leta 1928, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

A unique feature of the river Mura (in Prekmurje, Slovenia) is its numerous mills that used to be functional in the past. Today there are only two mills preserved. In Ižakovci, the mill was built later as a cultural heritage and as a symbolic representation of the region’s past. A must-see is a still functioning mill, the Babič’s mill, where you can buy home-made flour. This family business has been put down from generation to generation ever since 1928. 

***

Otok ljubezni

1-5 1-6 1-7 1-8 1-9 1-10

Otok ljubezni, kot ga domačini iz vasi Ižakovci v Prekmurju imenujejo, je v preteklosti ustvarila reka Mura. Ta otok, pravijo domačini, je idealen zlasti za prepovedano ljubezen in za tiste pare, ki ne morejo spočeti otrok.  O imenu otoka kroži nekaj ljudskih zgodb. Najbolj znana je tista, ki pravi, da je beltinska grofica Marija Zichy (1883-1977), ob kopanju v rokavu, imenovanega kopanca, vedno dejala, da se ob obisku tega otoka, človek enostavno zaljubi vanj. V vročih dneh se je sem zahajala hladit gospoda, na grofičino povabilo in tako je nastala marsikatera žgečkljiva zgodbica iz 19.stol.

Island of Love, as the locals from the village Ižakovci in Prekmurje called it, was created by river Mura. Locals say, that the island is especiallized for the forbidden love and for those couples who can’t conceive a child. There are few stories about the name of island. The most known one is about Beltinška Countess Maria Zichy  (1883-1997). Swimming in the branch of the river, called kopanca, she always said, by when visiting this island, you simply fell in love in it. On the coutness invitation many gentlemans came here to this island on hot day to relax and cooled down, that’s how many of tickling stories from 19th century came around. 

***

Mrtvica reke Mure

1-11 1-12 1-13 1-14 1-15

Kolišče Bobri v Dolnji Bistrici, je bilo zgrajeno je bilo leta 1964 in postavljeno na 119 lesenih stebrov, kjer so se odvijale številne zabave in kjer so gostje uživali v oddihu in si ogledali mrtvi rokav Mure. Pred leti so kolišče zaradi varnosti zaprli in nekega dne se je to znašlo na dnu vode. Danes so tako vidni le ostanki stebrov.

***

Prelepa Mura in Bukovniško jezero1-16 1-17 1-18 1-19 1-20 1-21

***

Vidov izvir

V Prekmurju se v bližini Bukovniškega jezera nahaja zelo poseben gozd, ki zelo glasno govori. Ljudem je znan po zdravilnih točkah, teh je 26, ki so postavljene v spiralo, iz sredine katere prihaja izvirska voda,ki naj bi imela zdravilne učinke, imenovana Vidov izvir.

In Prekmurje (in Slovenia) near lake Bukovniško, there is magic forest, that speaks very loud. People know it for it’s 26 healing points, set in a shape of spiral, and from middle of the spiral natural spring water comes, named Vidov spring,  that is known for healing effects.

~~~

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

1-11-21-31-41-51-61-71-81-9

Kategorije:[NATURE|Narava], [Reportaže|NATIONAL GEOGRAPHIC]Oznake: , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: