Veliki Dan

Smo bitja Luči, Svetlobe in Sonca, zato naj se praznujeta Veliki Dan in Sveti Dan, kakor tudi zapovedi: Ljubi, Bodi spoštljiv, Bodi pošten, Bodi resnicoljuben. Boginja Eoster, s simboloma zajcev in kozmičnega jajca, ki jo je prekrilo križanje, pa je potrebno namestiti na mesto, ki ji pripada.

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

8 komentarjev

 1. Ker si ravno dregnila v temo, o kateri sem tudi jaz te dni malce razmišljal, bom še sam primaknil nekaj vrstic svojih nebuloz :)

  Namigovati na to, da se pri dveh največjih krščanskih praznikih v ospredje postavlja temo, je precej lahek zaključek, a po mnojem mnenju malce preveč na prvo žogo. Tema oz. noč se v primeru praznikov, po mojem, uporablja bolj za ustvarjanje dramatičnosti in kontrasta. Sveta noč je sveta zato, ker prav v njej zažari mlado sonce, v podobi jagnjeta božjega. Novo rojeno upanje, znak, da bog še ni dvignil rok nad človeštvom. Po božiču se dnevi pričnejo daljšati. Židje v tem času obhajajo hanuko, znano tudi kot praznik luči. Kot spomin na oljno svetilko, ki je čudežno gorela sedem noči, čeprav je v njej bilo olja le za eno noč. Svetlobo v sveti noči simbolizirajo tudi vse te praznične lučke, nenazadnje pa tudi maša polnočnica – ena najbolj pompoznih in bleščečih maš v letu, ki se dogaja ravno sredi noči, in to celo sredi najtemnejše zime. Bistvo božiča je po mojem torej v luči, svetlobi, upanju. Zmagi dobrega nad zlim.

  Tako se, po mojem, tudi v veliki noči bistvo ne skriva v temi, križu in trpljenju, temveč, prav nasprotno, v ponovnem vstajenju. Dobro spet premaga zlo. Ker dobro pač vedno zmaga, če je vera neomajna. Kao. Zanimivo je, recimo, da prav na veliki petek, dan Kristusovega križanja, ko bi človek pričakoval, da bodo po cerkvah škropili z umetno krvjo, se metali na kolena in vzganjali podobno dramo, bogoslužje sploh ne poteka. Edinkrat v letu. Na veliko nedeljo, ko svetloba spet premaga temo, pa so spet vsi v akciji.

  Zakaj tako pogosto omenjanje noči, ne vem, so se pa magične in nadnaravne reči vedno rade dogajale ponoči, ko ljudje spimo in imajo bitja z onostranstva na razpolago dovolj časa, da vzganjajo cirkus na Zemlji :)

  No, to je bilo samo moje laično teološko razmišljanje :)

  Lep dan,

  Denis

 2. Mislim, da smo bitja obojega Luči in Teme. Praznovanje je pomembno, enega in drugega.
  Slovenci imamo srečo, da se največji prazniki imenujejo … noč pri nas. (stopnja samomorilnosti na osnovi takega posvečanja?!)
  Priznavanje dvojnosti- torej obeh Luči in Teme, vzgoja odnosa do enega in drugega, pripoznavanje njunega vpliva in iskanja prostora v sebi, ki ga tema oz luč spremlja je nujno, da se lahko ta dvojnost prestopi. Nenazadnje samo smo.
  Nisem pa vedela za Eoster. Grem jo iskat ;-) .
  Edita

 3. Denis:

  zanimivo, da enostavne in preproste zadeve, morajo biti hudo komplicirane, da bi bile verjetne … al kako :D

  In ne morem mimo dejstva, da tisto, čemur se posveča pozornost tisto raste … tako, se poveča pozornost temi, noči in se ljudjem prodajajo bučke o lučkah :))

  Kako ti dojemaš noč, kot del dneva, nima ravno veliko skupnega z tem, kakšni obredi se po noči dogajajo in kaj se slavi, ter k čemu se pozornost naroda vleče in daje.
  “Človek je naše največje bogastvo, ” se veliko krat omenja … le čemu se potem takem to bogastvo tlači dol, da se sramuje svojega telesa, ter da sebe dojema kot grešnika? Namesto spodbujanja radosti k življenju, spodbujajo strah, kesanje in občutek sramu. Le kakšen razvoj se s tem spodbuja oz se je spodbujal. Da raje ne omenjam, kam so postavili žensko.
  In potem se tile najdejo in sebe omenjajo kot edino vez z bogom in povzivajo vernike iz celega sveta, da slavijo … noč.

  Prozorno :D

 4. Ne gre zamenjevati inštitucije(cerkve), ki podaja popačen nauk, ter pa prvotno podanega nauka(ki je s strani cerkve zlorabljen, nerazumljen,…), ker skozi le slednjega je bila podana resnica!
  Citat bitja, ki ga je pravilno razlagal, živel;

  “As Christ ressurected himself, so will I resurrect myself into the freedom of Spirit by living rightly, by kindness and symphaty to others, and by loving all as I love God and myself.”
  Paramahansa Yogananda

  Ja potrebno je razločevanje med tem, kar je prav in kar ne, ali drugače rečeno, resnica, bistvo je očem nevidna-o, treba je gledati s srcem…

  Ja za na konec pa še dva linka do aktualne resnice;
  http://www.share-international.org/
  http://www.share-international.org/magazine/old_issues/2011/2011-04.htm

  Lp Sergej

 5. Seveda je nevarno, po mojem mnenju celo zelo škodljivo, a zlo samo po sebi ne obstaja, povzroča ga le neznanje, nezavedanje. Zato menim, da ta bitja, ki širijo to neresnico, zlo počno to samo zaradi svojega neznanja, prepričana, da govorijo, širijo, živijo resnico. Zato jih gre tako tudi jemati, kajti jeza in vsa ostala negativna čustva so možna samo zaradi neznanja, nezavedanja. Ta, ki se zaveda( pozna,živi resnico ), gleda na ta bitja kot na otroka, ki pač še živi v zmoti zaradi svojega neznanja in mu tega ne gre zameriti. Mu je pa seveda potrebno, povedati, dopovedati, razložiti, da živi v zmoti, kajti s svojim neznanjem, zlom, ki ga povzroča škodi prvotno najbolj sebi (karma), posledično pa seveda tudi okolici, družbi, bitjem, naravi…

  Npr.; Otrok postane žejen, najde steklenico Vodke, pije jo, misleč, da je to Voda, ponudi jo tudi drugemu otroku, ki je žejen… Oba namreč zato ker je pijača prozorna mislita, da pijeta Vodo. V zgodbo vstopi mama, ki opazi, kaj se dogaja in ker je, razumna, se ne razburja, jezi na otroka, kajti ve, da pijeta Vodko zmotno misleč, da pijeta Vodo. In ker je odgovorna jima Vodko odvzame in jima da Vodo, ter jima razloži, da to ni Voda, kar pijeta ampak Vodka in da sta pač obe pijači prozorni…

  Tako deluje Ljubezen, to kar imenujemo Bog in prav bi bilo, da začnemo tako tudi delovati , saj smo ta Bog, Ljubezen Vsi , Vse kar obstaja, pač na različnih nivojih zavedanja, izražanja te osnovne Resnice…

  Risanka je super, sam pa bi jo poimenoval Predanost…

  Lp Sergej

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: