Cultura napadla bodočo prestolnico kulture

Umetniški duo Fundacija Sonda je v svojem razstavnem prostoru Ex garaža v petek, 4. decembra, gostil umetnika Kamen Stoyanov iz Bolgarije, ki je s seboj pripeljal Culturo. Ta je namreč v Bolgariji na prodaj kar v supermarketu in to v plastični embalaži, tako kot se za kulturo seveda spodobi. Da je govora o zelo posebni Culturi, priča sama otvoritev dogodka v Sofiji in prisotnost vseh pomembnih ljudi, katerim so managerji pojasnili, da so znanstveniki odkrili neko posebno bakterijo zarad čega Cultura ni le navaden jogurt.

Tako je umetnik Kamen Stoyanov kupil dva zaboja Culture, jih postavil v prtljažnik sestrinega avtomobila in se podal na romarsko pot vse do Dunaja, mesta v katerem se je izobrazil na področju umetnosti in seveda kulture. Na poti se je ustavil v Mariboru, kjer se je bodoče kulturno središče srečalo z Culturo po zelo ugodni ceni; namreč za dva eura si dobil jogurt, kulturo in podpis umetnika.

utrinek iz UMG

Kot se za vsakega romarja spodobi, se je tudi ta odločil za obisk vseh kulturnih dejavnosti v mestu, pri čemer je imel izredno srečo in naletel na dva. Prvi dogodek se je godil v Umetnostni galeriji Maribor (UGM), kjer je Cultura na presenečenje umetnika, naletela na svet oglaševalcev, ki so prestrašeno gledali jogurte in pri tem bili zaskrbljeni, da jih ”bolgar” ne bi pokradel. Tako je svojo zaskrbljenost izrazila ena od obiskovalk ki je dejala, češ “kdo je ta bolgar, ki bo pokradel vse stvari”,  ob čemer sem jo vprašala, kateri plašč je njen :) Nakar sva se zapletli v pogovor pri čemer je bilo zaznati njeno simpatično zaskrbljenost, da razstavljena dela ne bi bila ukradena.

Sicer je umetnik počel nekaj kar je v oglaševanju umetnost in sicer, prodajal je iluzijo, ki nosi ime in to po zelo ugodni ceni, pa vendar je naletel na začudene in prestrašene obraze.  Še posebaj, ko jim je ponudil jogurt in jih vprašal, če jih zanima kultura. Večina jih je ob tem jezno odgovovorila NE, kar je zvenelo precej ironično glede na dejstvo, da so se nahajali v Umetnostni galeriji.  Ali gre za bitko konkurenčnosti blagovnih znamk Cultura vs. Ego ali za kakšno drugo dimenzijo, bo ostala večna skrivnost.

utrinek iz afriških ritmov

Odhod plastičnih jogurtovih lončkov iz UGM je povzročil vidno oddahnitev oglaševalcev, Cultura pa je nadaljevala svojo pot v iskanju umetniških prireditev. In pri tem naletela na dogodek številka dve; na afriške ritme v Udarniku. Melodiji miru, sonca in pisanih ritmov se je pridružila še Cultura, ki je na odru uprizorila 30 sekund slave, ravno toliko kolikor v povprečju traja reklama. Da gre za zelo nevarne jogurte so opozorili vartnostniki, ki so Culturo pospremili do vrat. Prijazno. In simbolično.

Kultura je nadaljevala svojo pot in širila svojo miselnost med ljudmi z čimer, se je misija nadaljevala po prodajnih poteh skozi kanale umetnosti in nosila s seboj sporočilo tržne vrednosti.

Cultura je bila zadnje videna, kako na zadnjem sedežu avtomobila zapušča Maribor in nadaljuje svojo romarsko pot proti Dunaju.

O umetniku:

Kamen Stoyanov’s work explores the economy of art, the different modes of artistic production and interaction between the artist, the audience and the art institutions. He is also addressing different social and cultural issues as the migration in the contemporary society or the problems of identity and cultural memory. What interests the artist is not only the social or cultural context but the very patters of its representation.
Kamen Stoyanov uses in his current project for EX-garage the metaphor of the transportation and the production of art goods and of goods in general to point out current problems in the cultural politics in his country and in Europe. Bringing Cultura is a performative work starting in Sofia and having his culmination in Maribor at the opening of his show where he takes the role of advertiser and seller.
Kamen Stoyanov was born in 1977, Rousse, Bulgaria and lives, works in Vienna and Sofia.

* fotografije so last Funacije Sonda

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: