Gajatri mantra: Za srce, um in dušo

Prelepa molitev, ki prinaša blagoslov in vse ostale blagodejnosti.


Z mantri Gajatri kličemo Boga, ki je vseprisoten in prežema svet in vesolje; si ga po najboljših močeh predstavljamo, ga nagovarjamo, nato pa premišljujemo o Njem; ga zagledamo tudi v sebi in se potem z molitvijo odpiramo Njegovi milosti. Tako komuniciramo z božanskim na najvišji ravni. Predajamo se mu in prosimo za najvišje dobro: razsvetljenost intelekta in sposobnost samospoznavanja. To je resnični blagoslov za človeka, saj s sabo prinaša vse ostale blagodejnosti. Mantro Gajatri lahko prevedemo na več načinov. Eden izmed njih je prevod Sai Babe, ki pravi:

OM BHUR BHUVAH SVAHA
TAT SAVITUR VARENJAM
BHARGO DEVASJA DHIMAHI
DHIJO JO NAH PRAČODAJAT

»O, božanska Mati, v naših srcih vlada tema.
Prosimo te, razženi jo in nas vodi k Svetlobi.«

(OM) Om (DHIMAHI) meditiramo (BHARGO) o izžarevanju duha (VARENJAM DEVASJA) iz oboževanja vredne, najvišje božanske resničnosti, (SAVITUR) izvira (BHUR, BHUVAH, SVAHA) fizične, astralne in nebeške ravni bivanja. (TAT) Naj to najvišje božansko bitje (PRAČODAJAT) razsvetli (JO NAH) naš (DHIJO) razum (da bomo lahko spoznali najvišjo resničnost).

Om je načelo prvotnega zvoka, ki predstavlja osem različnih oblik bogastva namenjenih človeškem življenju. Bhur predstavlja fizično telo, ki je navadna snov. Bhuvah je moč, ki vibrira in zaradi katere telo živi. Življenjska sila; vest. Svaha je moč, ki sprošča vibracijo v telesu. Vir ali jedro življenjske sile.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: