Αθήνα

So mesta, ki fascinirajo s svojo dinamiko, polnostjo in razgibanostjo in so ljudje, ki delajo to mesto dinamično, polno in razgibano. Dano mi je veliko darilo, da sem imela možnost živeti v Atenah, v mestu, ki ti pokaže živost življenja, v mestu, ki nikoli ne spi in ki ga nikoli ne pozabiš. Na vsake toliko se obudi nostalgija po doživetem, katero si lahko ogledaš s klikom na NOSTALGIJA SE JE ZBUDILA ali pa si prebereš eno od doživetij ALI SO VEGETARIJANCI LAHKO TERORISTI.

Posredujem pa nekaj informacij, ki lahko pridejo prav.

Pa gremo od začetka, in sicer Atene (starogrško Ἀθῆναι, Athēnai) je grško glavno mesto, ki leži na polotoku Atika. Mesto je znano predvsem po številnih zgradbah in drugih ostankih antične Grčije, ko so bile Atene močan polis in središče umetnosti, učenosti ter filozofije, dom Platonovi akademiji in Aristotelovemu liceju in splošno priznane kot zibelka zahodne civilizacije in rojstni kraj demokracije. Dediščina klasičnih časov je v mestu še vedno prisotna s starodavnimi spomeniki in umetninami, na prvem mestu je Partenon. Za več o tem svetišču, klikni na VEČNA AKROPOLA.

Mit o izvoru mestnega imena

Mitologija pravi, da prvi kralj Aten bil je samonikli človek, ki bil je brez staršev in namesto nog imel je kačji rep. Ime mu je bilo Kekrops. Ko mesto še ni imelo ime, je Zevs sklical zbor, kjer zbrali so se bogovi in boginje na Akropoli. Odločeno je bilo, da mesto pripadalo bo tistemu božanstvu, ki podelilo mu bo najboljše darilo, o čemer bo precenil seveda Kekrops. In tako Atena in Pozejdon borila za sta se za prevlado. Pozejdon s kopjem udaril je v zemljo, od koder je pritekla voda, a ta bila je slana. Nato Atena udari s svojim kopjem v zemljo, od koder zrasla je oljka. Kekropsu vendarle ni bilo težko izbirati med slano vodo, ki bilo jo je v izobilju in koristno oljko. Tako mesto je poimenovano Atena, njegova okolica pa Atika. Skromna, odporna in dolgega življenja se od tu je oljka razširila po celem Sredozemlju. Zraven mesta, kjer udarili sta Pozejdonovo in Atenino kopje, sedaj stoji Erekhteion in kjer nekoč stala je prvobitna oljka, še danes raste to blagoslovljeno drevo. Kljub temu, da so Perzijci prvotno drevo uničili, je na istem mestu zrasla še lepša in močnejša oljka. Kekrops pa je zaščitnici mesta, Ateni daroval svoje prve tri hčerke in posvetil v svečenice. Več je podano na povezavi: Večna Akropola in Boginja Atena

***

Zgodovina čisto na kratko

Najstarejša znana človeška prisotnost v Atenah je bila odkrita v jami skrilavca, datirana med 11. in 7. tisočletjem pred našim štetjem. Atene so neprekinjeno naseljene vsaj 7000 let. Do leta 1400 pred našim štetjem je naselje postalo pomembno središče mikenske civilizacije in Akropola velika mikenska trdnjava, katere ostanki so verjetno deli značilnega kiklopskega zidu.  V primerjavi z drugimi mikenskimi središči, kot sta Mikene in Pilos, ni znano, ali so bile Atene uničene okrog leta 1200 pred našim štetjem, to je dogodek, ki ga pogosto pripisujejo vpadu Dorcev, a Atenci vedno trdijo, da so bili “čisti” Jonci brez dorskih elementov. Tudi Atene so tako kot mnoge druge naselbine iz bronaste dobe začele propadati približno 150 let pozneje. V antičnih časih so bile Atene vodilno mesto in kulturni dosežki tekom 5. stoletja pr.n.št. so postali temelji današnje zahodne civilizacije. Med zgodnjim srednjim vekom je mesto sicer doživelo upad, vendar se je kasneje v času Bizantinskega imperija zopet postavilo na noge in popolnoma razcvetelo v času križarskih vojn (12. in 13. stoletje) s pomočjo trgovanja. Pod vladavino Otomanskega cesarstva so Atene zopet utrpele precejšnjo škodo, ki so jo sanirale v času 19. stoletja, ko so Atene pridobile staro slavo in postale glavno mesto neodvisne Grčije.

Vera je pravoslavna, čeprav so datumi usklajeni s katoliškimi termini, kar pomeni, da se božič praznuje 25. decembra in ne 7. januarja.

***

Najpomembnejši muzeji v Atenah

Narodni arheološki muzej, največji arheološki muzej v državi in eden najpomembnejših na mednarodni ravni, saj hranijo veliko zbirko starin; njegovi artefakti pokrivajo obdobje več kot 5000 let, od poznega neolitika do rimske Grčije;
Benakijev muzej ima različne zbirke, vključno z antično, bizantinsko, otomansko in kitajsko umetnostjo; nahaja se v neoklasicistični vili družine Benakis;
Bizantinski in krščanski muzej je eden najpomembnejših muzejev bizantinske umetnosti;
Numizmatični muzej ima veliko zbirko starih in modernih kovancev;
Muzej kikladske umetnosti ima obsežno zbirko, vključno z znamenitimi figuricami boginj iz belega marmorja;
Novi muzej Akropole, odprt leta 2009, nadomešča starega. Postal je zelo priljubljen;številni manjši in zasebni muzeji grške kulture in umetnosti;
Arheološki muzej Keramejk prikazuje artefakte z grobišča v Keramejku. Velik del lončenine in drugih predmetov se nanaša na atenski odnos do smrti in posmrtno življenje različnih starosti;
Judovski muzej Grčije, muzej, ki opisuje zgodovino in kulturo grške judovske skupnosti.
Vsi muzeji v Atenah, klikni na povezavo ATHENS-MUSEUMS. Zgodbo o lepi Heleni in Troji, pa si lahko ogledaš s klikom na [ŠPARTANSKA KRALJICA].

***

Koristne številke in ostale informacije

Območja za lažjo orientacijo

AKROPOLA~Atene v antičnem času, več na VEČNA AKROPOLA
PLAKA, MONASTIRAKI IN THISSIO~čudovito območje, kjer prepleta se antična zgodovina z simpatičnimi restavracijami in trgovinicami, meka za nakit in kristale
KIFISSIA~severni del Aten, ki ni tako turistično obiskan
NEA SMYRNI~južni del mesta za katerega je značilen moderen evropski pridih
KOLONAKI~fin, nobel del mesta z mnogoterimi kavarnami, klubi,butiki in galerijami
METAXOURGEIO~območje, ki predstavlja unikatno sosesko v zgodovinskem delu Aten in je nekakšno bohemsko središče za ljubitelje umetnosti in kulture
OMONIA IN EXARHEIA~območje poln študentov, anarhistov in državnega arheološkega muzeja. Trg Omonia velja za bolj nevaren del mesta.
PANGRATI IN METS~ti dve območji sta prijetni soseski južno od Lyabettos in vzhodno od nacionalnih vrtov in so redkokdaj turistično popularizirani. Vseeno se tam nahaja nekaj precej dobrih in pristnih grških tavern.
PIRAEUS~antično pristanišče Aten, ki  je dandanes neodvisno in precej industrijsko razvito območje in ima poseben čar
PSIRI~nekdaj industrijsko območje je sedaj trendovsko območje polno alternativnih restavracij,klubov, kavarn, barov in butičnih, luksuznih hotelov in trgovin.
SYNTAGMA TRG~trg na katerem je stara kraljevska palača, grški parlament in območje poslovne četrti, kjer je veliko hotelov, bank, restavracij in kavarn. Je mesto, kjer vsi gledajo grške vojake v pri menjavi straže na grobu neznanega borca.

Turistični uradi

V Atenah so trije turistični uradi, ki ponujajo informacije o urnikih avtobusov, trajektov in vlakov:

Atene center:26, Amalias Str., Tel 2103310640. Odprti od 9.00 do 20.00. Vikendi od 10.00 do 18.00.
Atene letališče Eleftherios Venizelos:Tel 2103530445-8. Odprti od 9.00 do 19.00. Med vikendom od 10.00 do 15.00.
Centralne storitve: Tsoha Street, 115 21 Ambelokipi, Athens.Tel 2108707000. Odprti od 7.30 do 14.30. Med vikendi zaprto.

Slovensko veleposlaništvo 

Kifissias Avenue 280 & Dimokratias 1 GR-154 51 Neo Psychico Atene, Grčija Telefon: (+) 30 210 67200 90/91 Faks: (+) 30 210 677 56 80 E-pošta: vat(at)gov.si Dežurni GSM: (+) 30 697640 7710

Koristne telefonske številke 

Medicinska pomoč(Αριθμός έκτακτης ανάγκης) Tel: 112
Gasilci (Πυροσβεστική Υπηρεσία) Tel: 199
Reševalci (Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας) Tel: 166
Policija (Άμεση Δράση Αστυνομίας) Tel: 100
Turistična policija (Τουριστική Αστυνομία) Tel: 171
Obalna straža (Άμεση Επέμβαση Λιμενικού Σώματος) Tel: 108

Povezave

Athens_Metro_Map

Metro povezave

Vlak: železniška postaja je zraven letališkega terminala in je dostopna z tekočimi stopnicami, Postaja je namenjena tako atenskemu metroju (linija 3) kot tudi primestnemu vlaku Proastiakos.
Avtobus: štiri avtobusne linije (X93, X95, X96, X97) povezujejo letališče z Atenami in pristaniščem Piraeus. Regionalni avtobusni ponudnik KTEL Express, ki prav tako nudi odhode, vendar do mest Rafina, Markopoulo, Lavrio, Kalyvia, and Keratea.
Taxi: radio taxi in ulični taxi. Prvi je organiziran in zanesljiv, drugi pa po poti pobira potnike, ki so namenjeni v isto smer.

Številni protesti in stavke so bile značilnost Aten tudi pred krizo, tako da je velika verjetnost, da naletiš na stavkajočo sceno.

Posledice protestov

***

Menjava straže in grob neznanega vojaka

Ena izmed atrakcij je menjava straže častne garde Evzoni, ki je ime za pripadnike zgodovinske lahke pehote in gorskih enot grške vojske, znanih tudi pod imenom Tsoliadi. Danes se ime Evzoni nanaša na pripadnike Proedriki Froura (predsedniške garde) ki straži parlament v Atenah, grobnico neznanega vojaka (Άγνωστος Στρατιώτης) in predsedniško palačo. Atrakcija, ki privabi veliko število ljudi, se zgodi vsako uro, ko se straža menjava.

Posebnost predsedniške garde pripada tistim, ki so visoki najmanj 1,86 m in so službovali najmanj 6 mesecev v vojski.  Največ pozornosti pritegnejo njihova oblačila; gre za tradicionalno, ročno izdelano oblačilo, ki so jo nosili  vojaki v času turške okupacije Grčije (1453-1821). Najbolj značilni del uniforme je fustanella, krilo, ki ima med 300 in 400 gub, vsaka guba pa naj bi predstavljala eno leto turške okupacije. Posebni so tudi čevlji, ki imajo 60 žebljev in več kot 3 kg teže ter poseben način korakanja, ki spominja na počasen ples.

***

Pogled na z Areopaga

Gora, oz hrib s katere je pridigal Pavel, ko je širil krščanstvo, pred tem pa je bila prostor, povezan z bogom vojne, Aresom in je predstavljal prostor namenjen sojenju zločincem.

Pavel je Atene obiskal okoli leta 50 n. št. na svojem misijonarskem potovanju. Sprva je dopovedoval Judom v sinagogi, nato pa šel na Agoro, ki bilo je ekonomsko, politično in kulturno srce mesta, prostor kjer zbirali so se Atenčani in sodelovali v intelektualnih razpravah. Soočil se je z zahtevnim občinstvom; med poslušalci pa so bili tudi pripadniki dveh filozofskih šol, epikurejci in stoiki. Ko so atenski intelektualci poslušali Pavlovo poučevanje, so mu dali vzdevek »kvasač« ali dobesedno »pobiralec semen«. S to besedo so prvotno poimenovali ptičico, ki je hodila naokoli in pobirala zrnje, pozneje pa so z njo označevali ljudi, ki so na tržnici pobirali ostanke hrane in druge zavržene stvari. To besedo so uporabljali v prenesenem pomenu za ljudi, ki so pobirali informacije od tu in tam, in še zlasti za tiste, ki takšnih informacij niso znali med seboj prav povezati. Drugi, ki so poslušali Pavla, pa so se odzvali drugače saj so mislili, da oznanja tuje bogove.

Pavlov znameniti nagovor Atencem

 »Možje Atenčani, vidim, da se bogov v vsem bojite bolj kakor drugi. Ko sem se sprehajal in si pazljivo ogledoval, kaj vse vi častite, sem na primer našel tudi oltar, na katerem piše: »Neznanemu bogu.« Kar torej vi obožujete, čeprav tega ne poznate, to vam jaz oznanjujem. Bog, ki je naredil svet in vse, kar je na njem, ta, ki je Gospodar neba in zemlje, ne prebiva v svetiščih, ki so narejena z rokami, niti mu človeške roke ne strežejo, kakor da bi kaj potreboval, ker on sam vsem daje življenje,dihanje in vse.  In iz enega človeka je naredil vse človeške narode, da bi prebivali po vsem zemeljskem površju, ter je ljudem odmeril čase in ustaljene meje bivanja, da bi ti iskali Boga, celo tipali za njim in ga zares našli, čeprav v resnici ni daleč nikomur izmed nas.  Od njega je namreč to, da živimo, se gibljemo in smo, kakor so tudi nekateri vaših pesnikov rekli: »Saj smo tudi njegovi potomci.« Ker smo torej Božji potomci, si ne bi smeli zamišljati, da je Božanstvo podobno zlatu, srebru ali kamnu, nečemu, kar je s svojo spretnostjo in domiselnostjo izoblikoval človek. Resda se Bog do zdaj ni menil za čase takšne nevednosti, toda zdaj človeštvu naroča, naj se povsod vsi pokesajo. Določil je namreč dan, v katerem se je namenil pravično soditi vsemu obljudenemu svetu po možu, ki ga je za to postavil, in je vsem ljudem to tudi zajamčil s tem, da ga je obudil od mrtvih.«

12 bogov + 1 neznan

Po Homerju se navaja stalno število dvanajstih olimpijskih bogov: Zevs, Hera, Apolon, Artemida, Ares, Atena, Afrodita, Hefajst, Hermes, Pozejdon, Demetra in Hestija. Tem bogovom so bila dodeljena svetišča, hkrati pa so je bilo običajno, da so posvetili oltar »neznanemu bogu«, da ne bi pri svojem čaščenju kakšnega boga spregledali in ga s tem užalili.  Atenčani so s takšnim oltarjem priznavali obstoj boga, ki ga niso poznali. In ravno tega neznanega boga, je Pavel uporabil, ko jih je hotel prepričati, pojasnil je »Kar torej vi obožujete, čeprav tega ne poznate, to vam jaz oznanjujem.« Ni oznanjeval nekega novega ali tujega boga, česar so ga nekateri obtožili in zaradi česar bi lahko imel usodne posledice, govoril jim je o bogu, ki ga niso poznali – po njegovem mnenju o pravem bogu.

Ljudje so se na Pavlov govor različno odzvali; ko so slišali o vstajenju, so se nekateri začeli posmehovati, drugi so bili zadržano vljudni in da bodo o tem poslušali kdaj drugič, peščica pa se jih je pozitivno odzvala. Nekateri so se mu pridružili in začeli verovati, med drugim se omenja ženska z imenom Damaris in Dionízij, sodnik z areopáškega sodišča, ki je kot eden redkih takrat sprejel krščansko vero in postal prvi atenski škof.

***

Likavitos

Restavracija, cerkvica in čudovit razgled; prav tako prostor za koncerte in dobro zabavo.

So stvari, ki jih vsaka žepna verzija turističnega vodnika piše, da jih je potrebno videt v Atenah. In so zakladi, ki odpro se, ko mestu pustiš, da te vodi. Fotografija, preden sem zapustila Atene, se je prikazala dvojna mavrica. Hvala za prelepo darilo in čudovita doživetja.

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

One comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: